fredag 30 april 2010

Soppa på röda linser

När jag fick i uppdrag att laga mat till familjen gjorde jag den klassiska Lat-Anna och slängde ihop en enkel soppa. Men det blev ett lyckat experiment och för att vara snabbt och enkelt är det nog en av de mest lyckade soppor jag gjort. Prova själva! Gärna med en bit gott bröd till.

  • ca 1-2 dl röda linser
  • En burk passerade tomater
  • Gröna bönor
  • Broccoli
  • Vitlök
  • 1 gul lök
  • Kryddor: en buljongtärning (vego såklart), vitlök, curry, spiskummin, paprikapulver, timjan
  1. Koka linserna enligt beskrivning på paketet (men helst med lite extra vatten, det gör inget om de är blöta när man häller i dem i soppan)
  2. Stek lök (hackad i små bitar) och vitlök (pressad) i lite olivolja tillsammans med curry och kummin
  3. Koka grönsakerna i tomat, buljongtärning samt lite vatten
  4. När grönsakerna är nästan färdigkokta tillsätt den stekta löken samt paprika och timjan och låt stå någon minut
  5. Tillsätt sedan de färdigkokta linserna och låt det koka ihop en liten stund bara

tisdag 27 april 2010

Slentrian-vegetarian

Snart är jag halvvägs till femtio, det känns ganska overkligt. Snart har jag också varit vegetarian i 10 år. Om man inte räknar ifrån när jag bestämde mig för att bli vegetarian när jag var 14 och fuskade hela tiden för jag inte riktigt kunde "avstå" kött. Sen bestämde jag mig på riktigt och slutade äta kött helt. Nu kan jag inte nka att jag någonsin ätit kött för det känns så avlägset, det känns som jag alltid varit vegetarian. Så är det ju inte men iallafall 10 år som vegetarian varav 3 av dem som vegan från och till (mest till).

I vintras hade jag en tanke om att styra upp ett kalas i sommar och fira mitt 10-
årsjubileum och ha massa god vegomat att bjuda på. Men då visste jag inte att jag skulle bo i England, här känner jag inte så många att kalasa med. Dessutom är det väl ganska töntigt att fira något sådant. Eller..? Kanske..

lördag 3 april 2010

Welcome to Candyland

In the wonderful world of liquorice.
Lakrits med fruktsmak är nog min nya last. Det finns i de flesta hälsokostbutiker men det kan vara ganska dyrt, så bättre är om man köper i en vanlig matbutik. Hittills har jag bara provat jordgubbssmak och körsbärssmak. Min favorit är jordgubbslakrits som jag hittade på Sainsbury's för £1.38 vilket är helt okej.
På Sainsbury's hittade jag också ett veganskt (och Fairtrade!) påskägg för £5. Imorgon ska vi ha easter egg hunt i familjen. Woho!