torsdag 30 juli 2009

Thank you internet

Idag är jag tacksam över att tillhöra den så kallade internetgenerationen (eller är det så vi kallas?). Det är bara ett par dagar sedan jag skapade denna blogg och hoppade rakt in i vegomatbloggvärlden. Redan nu är det flera som visat intresse för det jag skriver och jag har hittat så många sidor där jag själv kan få inspiration. Fina bilder, recept och annat som kan vara av intresse för en liten amatör som jag. Tänk vad lätt det går med internet.
När jag först bestämde mig för att sluta äta kött vid 14 års ålder hade vi ett segt modem (vill jag minnas, om vi ens hade något) och jag visste nog knappt vad internet var. Då visste jag inget om någon veggietopp eller alla hundratals vegobloggar - om man ens bloggade på den tiden. Tänk vad bekvämt det är att leva i västvärlden med internet, till och med för oss veganer. Men utan att vara ironisk eller gnällig så är jag väldigt glad över all inspiration jag fått de senaste dagarna, och glad över att det finns så många andra som också engagerar sig. Keep up the good work liksom. Jag hejar på er!
Imorgon kommer Tobias hit och då blir det falafel på stan. Men på lördag är det jag som ska agera kock så nu ska jag ge mig ut på receptjakt (bättre att jaga recept än djur).

Äggfria pannkakor

Att göra pannkakor utan ägg kan man tro ska vara lite krångligt men så är det faktiskt inte alls. Det finns en del mindre bra recept men detta är ett bra äggfritt recept som funkar. Jag har aldrig direkt gillat pannkakor men dessa är väldigt goda, så det är ju ett bra betyg. Detta är ett gott tips även till dem som inte äter veganskt.

Ingas äggfria pannkakor.
(blir 8 små pannkakor)

2 dl vetemjöl
1 krm salt
1 krm torrjäst (går bra med vanlig jäst)
½ tsk bakpulver
ca 3 dl sojamjölk (till önskad konsistens)

Känn med vispen att det blir lagom konsistens som en vanlig pannkakssmet ska ha
Provstek gärna en pannkaka, fastnar det i stekpannan så häll i lite mer mjöl.



Dagens tips: mangomarmelad

Imorse hade jag en lite extraordinär smakupplevelse. För första gången har jag smakat mangomarmelad. Jag har aldrig varit så förtjust mango men efter min vistelse i Indien blev jag lite omvänd. Och detta var en positiv upplevelse. Eftersom den är naturlig och utan konstiga tillsatser så smakar den verkligen mango och inte något slags kemiskt mangosubstitut.
Har länge gått och spanat på den på jobbet men inte haft råd att köpa, tills mamma kom in i butiken igår och jag lyckades övertala henne att köpa den. = den är rättvis.
DOCK funkade det inte så bra på hembakt rågbröd för det tog bort mangosmaken lite och smakade mest bara sött. Det var först när jag smakade av "bara" marmeladen som jag kände att det smakade mango. Men jag tror att om man lägger en klick på pannkakor eller våfflor, till efterätt, kan det nog vara väldigt gott. Eller kanske lite till morgonyoghurten.
Dagens tips: Eswatinis manogmarmelad. Jag är inte säker, men jag tror den finns i de flesta lite större Världsbutiker. Tycker att det borde finnas där iallafall.

onsdag 29 juli 2009

Kamera + mat = nörd-Anna

Nu såhär i efterhand måste jag medge att jag är ganska nöjd med att vara lite nördig med min kamera (mina kameror). Just nu är jag lite glad över att jag alltid har kameran med mig och tar kort i tid och otid. Även om jag 2007 när jag satt ensam i min lägenhet kände mig lite smått patetiskt då jag tog bilder på min frukost. Idag kommer de gamla bilderna ganska väl till pass ändå. Och denna bild får stå för dagens frukosttips. Det är ju barnsligt enkelt, men det tycker jag inte gör något så länge det är gott.

Rostat bröd + avokado + rödlök + tomat + lite örtsalt = mums!

tisdag 28 juli 2009

Grön ärtsoppa

Under väldigt lång tid har jag gått och haft en föreställning om att soppa på gröna ärtor måste vara himelskt gott. Jag tycker väldigt mycket om gröna ärtor och har i min fantasi föreställt mig hur god denna krämiga ärtpuré måste vara. Idag var det dags att pröva det för första gången och det kom inte ens i närheten av den smakupplevelse jag föreställt mig. Det var helt klart ätbart, men inte speciellt gott. Mina föräldrar åt pepparrotsgrädde till och sa att det bröt av lite mot det söta. Så jag rörde ihop lite pepparrotssojayoghurt, och då blev det lite mer okej. Annars inga höga poäng från mig. Men smaken är ju olika så jag lägger upp receptet för den som vill prova:

Gröna ärtsoppan för 2.

1 gul lök och 3 msk vegosmör
125 g (halvt paket) tinade små gröna djupfrysta ärtor
1 msk vetemjöl
3 dl buljong (vatten och vegetabilisk buljongtärning)
2.5 dl sojamjölk eller sojagrädde
1 krm salt och 1 krm svartpeppar

Skala och finhacka löken (gärna i matberedare) och fräs den mjuk i 1 msk matfett
Mixa de tinade ärtorna i matberedaren
Smält 2 msk matfett och vispa ner vetemjölet
Tillsätt buljong, ärtpuré och den frästa löken
Vispa ner mjölken/grädden
Smaka av med kryddorna

Nybakad smörgås med tartex på var inte helt fel till soppan.
(recept på brödet kommer imorgon)

Gröna ärtsoppan med lite pepparrotsyoghurt till.

Receptet ovan är från Vadå vegan av Lisa Gålmark.

Upp till bevis!

Norrköping har de största falafelrullarna! Eller..?

Som jag sa är falafelrullarna i Norrköping mycket större än dem i Malmö. Min bundis Emelie och jag var på Cici's för två år sedan (fast där har de i och för sig nästintill extremt stora rullar). Denna är väl kanske dryga 40 cm lång. Tyvärr är det mer kvantitet än kvalitet, för Cici's rullar är inte så goda. (min personliga åsikt)

Den eviga jakten på den bästa falafeln

Jag och en kompis hade för något år sedan en diskussion om var den godaste falafeln finns. Vi hade en idé om att åka på falafelturné i Sverige och se vad våra städer har för utbud. Var den godaste, och kanske mest prisvärda falafeln finns. Dock har det inte blivit av men jag har inte gett upp än. Vår turné kommer nog, när tiden är mogen.
Som alla vet är ju Malmö känt för sin billiga och goda falafel, de flesta skåningar jag känner säger att deras falafel är den bästa. Göteborg är känt för att vara en vegantät stad och även där finns ganska bra utbud av falafel och annat veganskt. Mina vänner i Göteborg säger såklart att deras falafel är bäst. Jag har bott både i Göteborg och i två städer i Skåne (har ju såklart inte provat alla falaflar där) men trots alla skånska och göteborgska falaflar jag ätit så finns det ingen som slår Kungsgatans Kebab i Norrköping. Med skånska/göteborgska mått mätt så är den dyr med sina 45 kronor (kostade den sist jag var där iallafall). Men då ska ni veta att det är stora rullar också. Skånefalafel är bra på det sättet att det är litet och smidigt, en lagomstor lunch för 20+ kronor. Här uppe i norr är de så stora att man knappt orkar en hel, men å andra sidan kan man dela och då blir det ju ändå ungefär samma pris som i Skåne eller Göteborg.
Om någon har andra tips på bra falafelställen så är de väldigt välkomna. Man kan aldrig äta för mycket falafel, som jag brukar säga. (eller nästan aldrig iallafall)

Hemlagat är bäst


Absolut godast brukar ju vara det man själv lagar till hemma. I höstas gjorde jag en enkel hummus (kikärtor, olja, salt & peppar, vitlök) som blev kanongod. Jag tycker dock att man ibland ska tillåta sig att vara lite lat. Så jag undrar om någon har tips på god hummus som man kan köpa färdig? Jag har köpt hummus någon gång men den har inte alls varit så god så det är inte ens värt den lilla bekvämligheten man tjänar på det.

måndag 27 juli 2009

Flytande frukost

För någon vecka sedan fick jag in vanan (eller lyxen, vad man nu vill kalla det) att dricka smoothie till frukost. Den variant jag (?) kom på är krämig men ändå fräsch. Rekomenderas starkt. Funkar nog även bra till små barn? (tänker på Vegomamman då)


Frukostsmoothie.
En banan (Fairtrade och KRAV-märkt såklart)
Sojamjölk
Proviva, valfri smak (jag föredrar hallon)

Mixa allt med en stavmixer, eller vad man har till hands. Väldigt enkelt men åh så gott.

Borlottisallad

Ibland tar latheten över och då kan det vara trevligt att bara slänga ihop en enkel sallad. Inget speciellt med detta recept, men varför inte.. en kall sallad funkar ju iallafall bra som lätt lunch i sommarvärmen.


Borlottisallad.
Salladsblad
Grön paprika (eller vilken man tycker är godast)
Tomat
Gurka
Borlottibönor

Dressing:
Slotts orginalsenap
Mild salsasås på burk (sån man har till tacos)
Oatlys matlagningsgrädde
Salt, peppar och vitlök

Dock insåg jag efter provsmakning att min hemmagjorda dressing, som jag improviserade ihop till en kikärtssallad i höstas, inte passade så jättebra till just denna sallad. Men smaken påminner lite om Rhode Island dressing eller hamburgerdressing, så det är möjligt att man kan använda den som det istället. Det är bara att pröva sig fram, som jag brukar säga.

Currygryta

Idag skulle resten av familjen äta fisk så jag improviserade ihop en currygryta. Jag har lyxen att inneha några påsar ekologiska soltorkade tomater från Oswalds gård i Indien. De har en väldigt speciell smak som gav grytan extra krydda. Men det går säkert bra med vanliga soltorkade tomater också.


Annas currygryta.
Sojagrytsbitar
1 tomat
Soltorkade tomater
Oatlys matlagningsgrädde
Kryddor:
Salt, peppar, curry, vitlök, grillkrydda,
Indian garam masala (från Santa Maria).

(mängd på ingredienser är beroende på hur hungrig man är eller hur många som ska äta, jag utgick ifrån mig själv och hur mycket jag äter)

Servera tillsammans med ris och sallad. Och kanske ett glas hemgjord hallonsaft (tack mamma).

Sallad på röda linser

Igår fick jag order av mamma att laga linssalladen från Vego paradiso av Pia Hall (även hon som är köttis älskar den). Dock brukar jag byta ut de röda linserna mot gröna, dels för att jag tycker de är godare och även för att de inte kokar sönder lika lätt och (enligt mig) funkar bättre i sallad. Det var mycket godare än det ser ut. Samtliga i familjen var nöjda och mätta efter maten iallafall.

My apology to cows


I Indien har man alltid mjölk i kaffet så Emma och jag blev väldigt lyckliga då vi hittade ett café där man kunde köpa en vegansk kaffedrink. Jag gillade texten som stod i menyn. Min ursäkt till kor och hence the name till min blogg.

En ny början

Eftersom jag den senaste tiden blivit mer intresserad av matlagning och efter att jag hittat många bra internetsidor med tips om veganmat bestämde jag att jag själv kanske skulle bli mer aktiv på den fronten. Så vips! - nu har jag också en egen matblogg. Välkommen!