Efter att jag kollat lite ingredienser på godis såg jag att ganska många (eller iallafall några) godisar skulle kunna vara veganska om det inte vore för E901/bivax, som används som ytbehandlingsmedel. Jag undrar vad ytbehandlingsmedel har för funktion egentligen, eller om man skulle kunna göra godis utan det? Godis är något jag klarar mig bra utan och jag har absolut inget emot att avstå det godis som innehåller E901. Men jag bara undrar om ytbehandlingsmedel har någon väsentlig funktion egentligen. Någon som vet?
måndag 31 augusti 2009
söndag 30 augusti 2009
Någon slags knäck
Hej hej, idag har jag misslyckats med en kladdkaka. Jag skulle prova familjens gamla recept fast med No egg istället för ägg. Det gick inte alls bra. Smeten blev ingen smet utan mer en deg och när kakan var klar var den inte kladdig utan stenhård. Efter att vi lyckats bända loss kakan från formen och lägga den på en skärbräda kunde jag hugga loss en bit. Förutom att det var jättesött, var det inget större fel på smaken. Och efter att den stått till sig lite och vi hackat upp den i bitar fungerade det ganska bra som godis. Det smakade lite som väldigt hård kola eller daim. Jag tänkte att det kanske kan vara något som lämpar sig som julgodis. Så här är receptet:
No egg motsvarande 2 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao (jag brukar ta lite mindre)
1 krm salt
1 dl smält mjölkfritt margarin (75 g)
1.5 dl vetemjöl
Grädda i 200º i 15-17 minuter.
torsdag 27 augusti 2009
Kuriosa
Jag skulle skriva av ett recept förra sommaren och egentligen är jag väldigt duktig på språk men ibland när jag har lite mycket i huvudet stavar jag fel. Och då kan det bli lite roligt i sammanhanget. Detta är egentligen inte relevant för bloggen men det får vara med ändå. Det kan behövas en konstpaus bland all mat änna. (jag behöver kanske inte tillägga att jag har ganska dålig humor) Man behöver nästan klicka på bilden så den blir större för att kunna läsa.
onsdag 26 augusti 2009
Veganburgaren på Andrum i Göteborg
Lite äta-ute-tips: en av mina favoriter är ett ställe i Göteborg som heter Andrum. För den som redan är frälst och brukar vara i de krokarna är det kanske en självklarhet men om man INTE har varit där BÖR man gå dit. Iallafall en gång. Deras veganburgare är ungefär det godaste jag ätit i mitt liv. Eller nästan iallafall. Men helt ärligt har jag svårt att besöka Göteborg utan min veganburgare. Under min senaste vistelse där var jag för fattig för att äta ute och det kändes lite tomt utan mitt traditionsenliga besök på Andrum.
Burgaren kostar ca 50 kronor (om jag minns rätt) men det är mycket mat för pengarna. Antingen kan man dela den på två eller äta hela själv och stå sig på det en hel dag. Det gröna ni ser är någon slags ärtpuré, så man ser inte själva burgaren. Purén är ganska syrlig så om man inte gillar det, gillar man nog inte denna rätt. Men de har vegetarisk buffé med olika grytor, potatis, sallad m.m. om man föredrar det. Dessutom har de väldigt goda, och veganska, pajer.
Premiär för veganburgaren hade jag på min födelsedag förra året.
Såklart hade jag med kameran, nördig som jag är.
På Andrum lämnar man inga rester, så gott är det.
tisdag 25 augusti 2009
Kall "gröt"
När jag var yngre brukade jag alltid (läs: gör fortfarande) ta så mycket müsli i yoghurten att det praktiskt taget blev gröt. Eftersom sojayoughurten är ganska dyr har jag fått order från ovan (mamma) att inte äta det till frukost varje dag så häromdagen blev det sojamjölk med müsli (läs: müsli med sojamjölk) istället. Eftersom det blev så grötigt tyckte jag att det förtjänade en plats i min serie. Så nummer fyra är alltså min hemmagjorda "kall gröt". Om man är lite lat en morgon och inte orkar koka gröt kan man bara röra ihop gryn och mjölk och äta det som det är istället. Om man nu tycker det är gott vill säga. Jag har alltid haft lite konstig smak som gillar sånt som ingen annan gillar, så ni behöver inte jubla över detta enkla recept. I min "kall gröt" använde jag iallafall:
Basmüsli (ekologisk från Änglamark)
Linfrön
Solroskärnor
Vetekli
En sked hemmagjord lingonsylt
Sojamjölk (Alpro)
Man kan byta ut de frön jag använde mot andra frön om man vill.
Okej, det var godare än vad det ser ut och än vad det låter som. Iallafall enligt mig.
tisdag 18 augusti 2009
Bovetegröt
Idag har jag testat att göra bovetegröt. Har bara en erfarenhet av bovete sedan innan och det var inte en allt för positiv en. 2003 var jag i Litauen och vad jag minns (det kan ju ha ändrats nu) var det inte allt för bra vegetariskt utbud där, och det som fanns var inga höjdare. Bland annat fick vi (vegetarianer) vid flera tillfällen någon slags gröt gjord på bovete till grönsaker och liknande. Den gröten var något av det äckligaste jag smakat. Men eftersom det är längesen nu tänkte jag att det kunde vara värt att testa igen. Tyvärr tyckte jag det var ungefär lika äckligt nu, så pass att jag faktiskt inte åt upp allt utan slängde det mesta i komposten.
MEN, det är väl möjligt att man kan göra bovetegröt på ett mer tilltalande sätt. Kanske blanda i några andra gryn, eller någon frukt. Jag skivade bara över lite banan. Om någon har tips på hur man kan göra bovetegröt på ett "godare" sätt, säg till. Jag har hört att bovete ska vara väldigt nyttigt så jag skulle vilja kunna äta det.
Trots att jag inte tyckte det var någon höjdare ansåg jag att gröten förtjänade en bild (som togs innan jag smakade kan jag tillägga). Någonstans under bananskivorna gömmer sig gröten. Bananen var förövrigt god.
måndag 10 augusti 2009
Tofustroganoff
Detta är en rätt som min f.d. roomie i Skåne brukade göra, men jag har gjort om den lite för jag minns inte exakt vad han brukade ha i. Det funkar iallafall bra till ris, pasta eller vad man nu känner sig sugen på. Det är bara att röra ihop alla ingredienserna och, om man gillar det lika mycket som jag, äta massa gröna ärtor till.
Ett paket tofuGul lök
Oatlys matlagningsgrädde
Chilisås (går nog bra med vilken som men jag använde Felix)
Salt, peppar, curry, vitlök
Vardagslyx
Ibland har man en syster som tycker att man ska lyxa till det en vanlig onsdag och gör klyftpotatis och morotsstavar i ugn. Till det stekte jag några sojakotletter i olja och soja (soja på soja, tyckte syster var kul), och gjorde lite vitlöksdipp. Den rätten gick inte av för hackor! Och trevligast tyckte jag var att de andra i familjen åt quorn- och veggiebiffar, så vi åt alla köttfritt. Att äta finmat på balkongen en solig sommarkväll är ett guldkorn i vardagen.
onsdag 5 augusti 2009
Dinkelgröt
Dinkelgröt med sojamjölk och hemgjord svartvinbärssylt.
Smak: smaken i sig var kanske inte så speciell men konsistensen däremot var lite annorlunda mot de tidigare grötsorter jag provat. Denna är lite mer "flingig" och mer tuggmotstånd.
Pris: 28.90 kr för 650 g dinkelflingor från Saltå Kvarn.
(jag kom på att jag ju inte behöver skriva ut recepten egentligen för om man vill göra gröten själv så står ju ändå receptet på paketet)
Vaniljbollar & chokladbollar
Ibland får jag ett infall och känner att jag måste baka. Då kan det se hur såhär:
Chokladbollar.
100 g mjölkfritt margarin
1½ dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk starkt kaffe
4 dl havregryn
Chokladbollar.
100 g mjölkfritt margarin
1½ dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk starkt kaffe
4 dl havregryn
När jag skulle göra vaniljbollarna tog jag bara bort kakao, tog lite extra vaniljpulver istället och bytte ut kaffet mot vanligt vatten. Chokladbollarna är rullade i vetekli och vaniljbollarna i hirsflingor. Man kan ju själv välja vad man vill ha på och prova sig fram, eller bara ta de gamla hederliga kokosflingorna.
tisdag 4 augusti 2009
Råggröt
Rågflingsgröt med sojamjölk och hemgjort äpplemos.
En portion: mät upp 1 dl rågflingor, 2.5 dl kallt vatten och 1 krm salt i en kastrull. Rör om, koka upp och låt koka 5-7 minuter. Rör då och då. Servera med mjölk och till exempel äpplemos eller lingonsylt.
Smak: jag tyckte det smakade ungefär likadant som vanlig havregrynsgröt, men det kan också bero på att jag alltid (nästan) har vetekli i min havregrynsgröt som ger lite extra smak.
Mättnad: känner mig fortfarande några timmar senare belåten. Men det kan också bero på att jag ätit massa kex och druckit kaffe nu på eftermiddagen. Tar nog bort detta inslag för det känns konstigt att bara sitta och "känna efter". (om ingen gröt har någon speciell extramättnad då)
Pris: 14.50 kr för 650 g rågflingor från Änglamark.
måndag 3 augusti 2009
Hirsgröt
Tag 1 del hirsflingor och 3 delar vatten. Tillsätt lite salt och låt koka i ca 5 minuter. Man kan naturligtvis byta ut önskad del vatten mot mjölk. För att få en lite festligare gröt kan du blanda i dadlar, hackade mandlar eller nötter i den färdigkokta gröten. Servera med färsk frukt. (recept från paketet)
Jag valde att klippa i lite katrinplommon och koka dem tillsammans med gröten och äta sojamjölk till.
Smak: gröten i sig känns väldigt krämig och plommonen gav den också lite syrlighet. Eftersom jag oftast gör väldigt "hårdkokt" (?) havregrynsgröt när jag väl gör gröt så kändes denna lite slemmig. Men inte på något negativt sätt för den var väldigt god och lättäten.
Mättnad: det räcker med väldigt lite gröt för att känna sig mätt (är i och för sig så med de flesta grötsorter). Hade tänkt se hur länge gröten gav mättnadskänsla också men jag glömde att känna efter. Ska försöka komma ihåg det till nästa gång.
Pris: 19.90 kr för 250 g hirsflingor från Saltå Kvarn.
söndag 2 augusti 2009
Lördagsgourmét
Igår försökte jag mig på att göra något lite mer speciellt eftersom jag hade min bästa vän Tobias på besök, det gick sisådär. Resultatet blev iallafall hasselbackspotatis, stekt aubergine och avokadosås med pinjenötter till. Enkelt men elegant (?). Receptet på hasselbackspotatis bör finnas i de flesta kokböcker så jag lägger inte upp det här om ingen ber om det. Auberginen stekte jag bara i olivolja med lite salt, peppar och grillkrydda. Avokadosåsen är så enkel som att jag bara blandat mosad avokado, lite sojayoghurt, citron och örtsalt. Jag blandade med stavmixer för att den skulle bli slät men det går säkert bra att bara mosa avokadon med en gaffel och sedan blanda i de andra ingredienserna.
Det var väldigt gott med den syrliga avokadosåsen till auberginerna som blev ganska salta. Lika gott tyckte jag inte det var med pinjenötter till, men när jag efteråt åt några nötter naturellt insåg jag att jag inte ens tycker om pinjenötter överhuvudtaget. Så om man gillar pinjenötter kan det kanske vara gott till. Min mamma som inte gillar pinjenötter i vanliga fall tyckte det var gott. Och gav förövrigt hela rätten högt betyg.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)