lördag 13 februari 2010

Bulgariska bönor

  • 1/2 kg stora vita bönor (elefantbönor)
  • 1 morot
  • 2 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • tomatpuré (eller färsk tomat)
  • 1 msk mjöl
  • 1 msk röd paprikapulver
  • 1 tsk socker
  • salt
  • bulgarisk krysmynta (går bra med vanlig mynta också)
Gör såhär:
  1. Lägg bönorna i blöt natten innan (eller två nätter), alt. låt dem koka upp i vatten som du sedan häller av.
  2. Koka i en rymlig kastrull i ca 15 minuter, häll i lite salt.
  3. Häll i moroten, paprikan och en lök skurna i små tärningar.
  4. När bönorna är färdigkokta och mjuka börja med redningen.
  5. Finhacka den andra löken, stek i stekpanna med lite olja tills den blir mjuk och genomskinlig.
  6. Strö först över mjölet och sedan paprikapulvret.
  7. Dra direkt av pannan från värmen annars får pulvret en besk smak.
  8. Häll i redningen i bönorna och låt koka på svag värme, den blir lätt bränd.
  9. Medan det kokar häll i tomatpurén, myntan och sockret.
Servera med t.ex. något gott bröd, ajvar och cornichon.

Detta recept har jag fått av Vicky, en av mina bästa vänner. Det är (tror jag) ett familjerecept från Vickys släkt i Bulgarien. När vi gick i högstadiet och bara bodde drygt fem minuter ifrån varandra brukade hon bjuda över mig de gånger de åt bönor till middag och jag blev alltid lika glad för det var något av det godaste jag visste. Nu när vi blivit äldre och hamnat i olika städer får jag passa på när jag är på besök hos henne. Det smakade inte riktigt som jag mindes men det är fortfarande väldigt gott. Mmmm!

TIPS: var försiktig med myntan! Första gången Vicky skulle göra bönor nu blev det för mycket mynta och det smakade lite te. På andra försöket blev det dock perfekt.

2 kommentarer: