torsdag 11 juli 2013

Böngryta med bulgur


Ingredienser:
1 gul lök
Wokgrönsaker (Findus thai)
Kidneybönor
Krossade tomater
Olivolja
Indian Garam Masala
Chilipeppar
Vitlök
Örtsalt
Svartpeppar

Finhacka löken och stek i olja. Tillsätt wokgrönsaker tillsammans med kryddorna och låt steka en stund till. Tillsätt sedan bönor och krossade tomater och låt koka en stund. Servera tillsammans med grovkrossad bulgur. Strö gärna över lite kokosflingor och cashewnötter om du varit generös med kryddorna för de dämpar hettan i maten lite grann.

Vi hade vegan-praktikanten på besök häromdagen och han hade egentligen blivit lovad tofugryta men på grund av lathet fick han, och resten av familjen, istället nöja sig med en enkel böngryta (som så många gånger förr).

måndag 1 juli 2013

Mörk choklad med lakrits


Vi började helgen med att prova en ny choklad. Fairtrade (gillar vi) och med lakrits. Det var så länge sedan jag åt mörk choklad och håller på att vänja om smaklökarna men får säga att denna gick hem. Choklad är gott och lakrits är gott men är det gott tillsammans? Ja, faktiskt.

Det var ingen explosion i munnen eller det absolut godaste jag ätit men gott och väl en av de godare mörka choklader som ligger bra till för att bli en ny favorit. Kan absolut rekommendera den till fredagsmyset.


Korrigering: Det står i innehållsförteckningen att den kan innehålla spår av mjölk. Jag brukar inte vara så noga när det står att det endast kan innehålla spår av något animaliskt (lite beroende på vad det är). Men vill man undvika det så bör man inte äta den här chokladen.

onsdag 26 juni 2013

Semestertider

Nu är det semestertider och även Vegan Shake Crew har gått in i sitt semester-mode. Några av oss har gått på semester och en annan har precis påbörjat ett sommarvikariat så det är mycket här just nu. Därför kan det tidvis bli lite glest mellan inläggen (som vanligt). Vi ber er därför att ha tålamod (som vanligt). Uppdateringar kommer så småningom. Tack till er som fortfarande läser, vi är väldigt glada över att ni finns.

lördag 15 juni 2013

Pastasallad


Ingredienser:
Pasta
Gurka
Färska champinjoner
Rödlök
Blandade bönor (jag använde bara kidneybönor denna gång)

Dressing:
Olivolja
Vitvinsvinäger
Örtsalt
Lökpulver
Vitlökspulver
Italiensk salladskrydda

Gör så här:
Koka pastan och under tiden den kokar skär gurka och champinjoner, finhacka löken (det blir inte lika starkt om löken är skuren i mindre bitar) och lägg det tillsammans med bönorna i en skål. Blanda dressingen i en kopp. Jag höftar allt som oftast och har svårt i efterhand att veta vilken mängd jag använt men gällande dressingen skulle jag tippa på ca 1 dl olja och kanske 1-2 msk vinäger. Ta sedan lite av varje av kryddorna förutom salladskryddan, var gärna generös med den då det är den som är essensen i salladen. Häll dressingen över grönsakerna och bönorna och låt de marineras en liten stund innan man tillsätter pastan (som man kylt av, helst så den blir riktigt kall för salladen var inte så god ljummen upptäckte jag sist). Vi åt det tillsammans med avokado men den klarar sig även helt okej själv. Eller så kan man plocka bort bönorna och äta salladen tillsammans med en liten sojabiff kanske.

fredag 14 juni 2013

Linsröra (+ 8 månader)


Detta räcker till ca. 6-7 ganska stora barnportioner (beroende på ålder på barnet)

Ingredienser:
1½ dl röda linser
1 paket krossade tomater (ca 400g)
1 morot
1 paket havregrädde
Oregano
Chilipeppar

Gör så här:
Koka linserna i vatten (1 del linser, 2 delar vatten) tills de blir mjuka (ca 5-10 minuter). Koka upp krossade tomater och grädde i en annan kastrull, tillsätt linser, fint rivna morötter (jag använde de näst minsta hålen på rivjärnet) och kryddor. Låt puttra en stund. Servera tillsammans med pasta, ris eller något annat gott. Jag hällde även på lite rapsolja till servering som extra fett eftersom små barn behöver mycket kalorier.


Jag gjorde misstaget(?) att försöka koka linserna direkt i grytan vilket resulterade i att det hela fick koka ungefär en timme för att linserna skulle bli tillräckligt mjuka för mitt barn att äta. Det gick okej och barnet åt med god aptit men jag tror det är smidigare att förkoka linserna så att de dessutom blir mer jämnkokta och inte vissa linser blir hårda. Eller så var det grytans fördel att det blev långkok, vem vet. Om man väljer att göra långkok får man tänka på att tillsätta extra vatten så linserna får utrymme att koka.

Detta recept har jag anpassat efter var mitt barn är nu i sin matutveckling men jag tror det även skulle kunna fungera till äldre barn (och eventuellt till något yngre barn om man då mixar maten). Därför får ni ta månadshänvisningen som ungefärlig. Som de flesta småbarnsföräldrar vet gäller det ju också att inte salta maten till barn som är under 1 år (jag vill inte fördumma någon men jag skriver det i alla fall bara för att vara så tydlig som möjligt). Kan avslutningsvis tillägga att det även fungerar fint för vuxna barn, nom nom.

torsdag 13 juni 2013

Somrig potatissallad

 

Ingredienser:
Färskpotatis
Körsbärstomater
Rödlök
Haricoverts

Dressing:
Rapsolja
Vitvinsvinäger
Grovkornig senap
Dill
Örtsalt

Koka potatisen och låt den svalna lite innan du blandar ihop salladen. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och var inte snål med dillen. Skär potatis, tomat och haricoverts i bitar och finhacka löken. Lägg i en skål och häll över dressingen. Servera tillsammans med sojabiffar eller något liknande. Kanske passar detta bra på det veganska midsommarbordet. (även fast dressingen smakar väldigt likt sån där sås man har till lax)

onsdag 12 juni 2013

Böntacos med vegan-praktikanten

Igår hade vi unge herr Algot på besök. Om ni läst det här inlägget så vet ni att han är min vegan-praktikant. Eftersom vi ville imponera på honom bestämde vi oss för att göra veganska tacos och tortillabröd. Böntacosen och guacamolen blev väldigt goda och föll min unge praktikant i smaken. Dock var det svårare än jag trodde att göra egna tortillabröd alternativt att jag var väldigt dålig på det. De blev mer som pannkakor än bröd - riktigt slabbiga och dana. Antagligen gjorde jag dem för tjocka. Vi får se om jag kan få till dem bättre nästa gång, ska ge dem en chans till men idag blir det inget recept på det.

Receptet på de böntacos som vi gjorde är väldigt enkelt, det är bara svarta bönor, tomatpuré, spiskummin, vitlök och chilipeppar. Stek bönorna med spiskummin och mosa dem lite med gaffel. Späd ut tomatpuré med lite vatten och tillsätt vitlök och chilipeppar. Häll sedan över tomatpuréblandningen över bönorna och låt steka en liten stund. Avnjut med något bröd och en massa goda grönsaker.

tisdag 11 juni 2013

Grape nuts vol 2


Förra veckan fick jag hem mina efterlängtade grape nuts (om ni har läst det här inlägget). Alltså har jag avnjutit min egenkomponerade "engelska frukost" imorse. Det enda som fattades nu var två flåsande hundar på golvet framför mig. När jag jobbade som aupair brukade jag alltid börja dagen med en banan och sedan en lång hundpromenad i skogen med Englands gladaste hundar. Efter hundpromenaden åt jag min grape nuts-frukost i soffan framför något dåligt tv-program med två flåsande och trötta men väldigt nöjda hundar framför mig. Those where the days..

Jag köpte dem från The English Shop och där kostar ett paket idag 55 sek + frakt på 40 sek om paketet ligger under ett kilo. Jag betalade alltså 150 sek för två paket vilket är överkomligt men inte jättebilligt jämfört med att köpa müsli i Sverige. Det blir dock lite dyrt om man köper bara ett paket eftersom frakten fortfarande ligger på 40 sek, om man nu inte vet om man tycker om det. Men känner man att det kan vara värt att testa så kan jag rekommendera The English Shop. Där har de även en massa annat smått och gott, tror inte de har så mycket veganskt dock.

Serveringstips:
Häll müsli i en skål, färdigblandad eller egenkomponerad - förslagsvis med lite torkade frukter och frön. Jag tog det jag hade hemma vilket var någon basmüsli, kruskakli och russin. Häll över valfri vegetabilisk mjölk, jag föredrar sojamjölk. Strö över grape nutsen och blanda inte, de är inte lika goda om de blir mosiga av mjölken. Grejen med dem är att de är väldigt hårda och knapriga och ger ett härligt tuggmotstånd. Bäst (tycker jag) är att strö över grape nuts och beta av dem för att sedan strö på nya när man ätit upp de flesta så man tar det liksom lager för lager, för att hålla det knaprigt. Eller så gör man helt enkelt bara hur man nu själv känner för. :)

måndag 10 juni 2013

Banankladdkaka


Ingredienser:
2 bananer
3 dl rörsocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3-4 msk kakao
75 g mjölkfritt margarin
1.5 dl vetemjöl
Rapsolja och sesamfrön (till formen)

Gör så här:
Smält margarinet och vispa det tillsammans med sockret. Mosa bananerna och vispa samman med margarinet och sockret. Tillsätt sedan resten av ingredienserna (jag brukar ta en sak i taget) och avsluta mjölet. Smörj in en form med rapsolja och bröa(?) med sesamfrön. Häll i smeten och grädda i 200 grader i mitten av ugnen i ca 15-17 minuter.
(om en är allergisk mot eller inte gillar sesamfrön räcker det nog att olja in formen eller helt enkelt byta ut det mot något annat)

Detta testade jag för första gången i förrgår. Originalreceptet vet jag inte var det kommer ifrån men det enda jag gjort är att jag har bytt ut ägg och socker mot banan och rörsocker och jag tycker det blev väldigt bra. Jag har haft lite svårt att hitta ett bra sätt att baka kladdkaka utan ägg som inte blir torr. Denna blev verkligen kladdig men så smakar den väldigt mycket banan också så jag funderar på hur en kan göra en äggfri kladdkaka med bara smak av choklad. Hur som hur kan jag rekommendera receptet i alla fall. Jag har lite svårt för varm banan (i mat, bakning osv) men tyckte denna kladdkaka var god, vilket jag skulle säga är ett ganska bra betyg.

söndag 9 juni 2013

Snabb bönsallad

Nu har sommarvärmen kommit, alltså har vi ställt in oss på vårt sallads-mode. Idag slängde jag ihop en bönsallad av lite gott och blandat som vi hade hemma. Varsågoda.


Ingredienser:
Kidneybönor
½ rödlök
2 tomater
Gurka (ca 10 cm)
2 avokados
En skvätt citronsaft
Lite olivolja
Örtsalt

Gör så här:
Skölj av bönorna och lägg i en bunke. Hacka tomat, gurka och avokado grovt och finhacka rödlöken. Rör ihop och häll över citron och olivolja. Smaka av med lite örtsalt. Vi hade svarta och gröna oliver och feferoni till.

torsdag 9 maj 2013

Grape nuts

Om ni har följt bloggen ett tag kanske ni har sett det här inlägget? Det är nu tre år sedan jag bodde i England och lite titt som tätt har jag funderat på de där grape nutsen. Redan då undrade jag om de gick att få tag på i Sverige och än har jag inte hittat några. Sedan jag kan tillägga att jag inte ansträngt mig något nämnvärt i mitt sökande. Igår när jag satt och surfade runt i internetvärlden ramlade jag in på en sida som hade svaret på mina önskningar; The English Shop! Här finns en hel massa engelska saker att beställa, jättesmidigt ju. Nya är de inte heller och varför hittade jag dem inte förrän nu.. kan en ju undra. Men jag är som bekant ganska seg. Här finns mina älskade grape nuts att köpa för en smärre summa. Dock blir frakten ganska dyr men det är nog överkomligt i jämförelse med en flygbiljett till England och vem vill flyga... helst inte jag.

lördag 23 mars 2013

Enkel (stark) linsröra


Ingredienser:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 veg. buljongtärning
Red curry pasta efter behag (jag använde ca 2-3 tsk)
1 paket krossade tomater (400 g)
Röda linser ca 3 dl
Lite vatten (kanske 2 dl)
Olivolja till stekning
Salt och peppar

Gör så här:
Hacka lök och vitlök och stek sedan i lite olivolja. När löken fått lite färg, smula i buljongtärningen och rör ner currypasta (som du löst upp lite i vatten om den är tjock i konsistensen), Häll i de krossade tomaterna plus lite vatten och tillsätt sedan linserna. Låt det koka på svag värme under lock i ungefär 15 minuter, rör om då och då.

Detta senaste påhitt blev lite mer lyckat än böngrytan, men den är lika enkel att göra. Ignorera pastan dock, det var inte alls gott till. Servera istället tillsammans med färsk skivad banan och lite grovt bröd (det gjorde jag dagen efter och det funkade finfint) eller annat valfritt bröd efter smak.

måndag 18 mars 2013

Sveriges första veganmärkning för livsmedel


Jag såg detta ikväll och måste ju dela med mig av information på bloggen, även om många av er säkert redan har uppmärksammat det. När jag bodde i England tyckte jag det var väldigt skönt att slippa krångliga innehållsförteckningar eftersom de har en produktmärkning på veganska livsmedel. Som vanligt är vi svenskar lite efter på detta plan jämfört med britterna. Men som en säger; bättre sent än aldrig. Jag blev i alla fall glad när jag läste detta. Heja Djurens Rätt! Och håll utkik efter denna symbol (som jag helt fräckt kopierat från sidan där jag hämtade informationen):


onsdag 13 mars 2013

Enkel (stark) böngryta med quinoa

Idag hade vi besök av vår vän Algot som hade önskemål om att lära sig laga veganmat vilket resulterade i att han och jag slängde ihop en enkel gryta. Det har varit lite dåligt med veganmat i min lilla familj den sista tiden men nu när jag har en lärling så kan det nog bli ändring på den saken. Algot önskar att bli 80% vegan/vegetarian och det ska väl en gammal räv som jag kunna hjälpa till med hihi.

Här kommer receptet på grytan:

Ingredienser:
Svarta bönor
Wokgrönsaker (eller andra grönsaker efter smak, vi la till lite extra broccoli + haricots verts)
Kokosmjölk
Paprikapulver
Röd curry pasta
Salt & peppar
Olivolja

Gör såhär:
Stek grönsakerna i olja. Salta, peppra och strö över paprikapulver. När det fått steka en stund, tillsätt kokosmjölk och curry pasta och låt puttra en stund. (ett tips är att röra upp currypastan i lite vatten innan så blir det lättare att röra ut den i grytan) Tillsätt bönorna mot slutet så de får ta lite smak bara. Vi åt det tillsamman med quinoa (och körsbärstomater) vilket inte var någon hit för mig, skulle nog passat bättre att byta ut quinoan mot ris eller nudlar. Men gästen var nöjd så rätten får helt klart godkänt i alla fall.