söndag 29 november 2009

Barbros linsröra

Det som var godast när man var liten var kanske mammas köttfärssås (för de som inte alltid varit vego). Sedan byttes den ut mot mammas quornfärssås för mig när jag blev vegetarian. Igår frågade jag mamma om hon kunde göra sin "köttfärssås" fast på linser istället. Åh, så gott det blev, precis som när jag var barn fast helt veganskt.

  • 2 dl röda linser
  • krossade tomater
  • 2 små gula lökar (eller 1 stor)
  • 1 stor klyfta vitlök
  • grönsaksbuljong
  • 2 msk chilisås
  • salt och peppar
  • kashmiri masala curry paste chili & garlic

lördag 28 november 2009

Som att dricka en pepparkaka


Jag vet att det inte är första advent förrän imorgon men eftersom mina föräldrar satt ut alla ljusstakar tänkte jag att jag lika gärna kunde hänga upp min gamla ljusslinga också. Och när jag ändå var igång kanske dricka lite juligt te.. och kanske lyssna på lite julmusik..

Förra året fick jag te i födelsedagspresent av min bästa kompis Tobias som jag sparat på länge eftersom jag tyckte det var så fint. Men nu börjar det bli dags att dricka upp för det smakar inte lika kryddigt som när det var nytt. Teet heter Rooibos Chai och är från Four O'clock (som också är Rättvisemärkt). Det går ju att dricka året runt men det kanske passar allra bäst runt jul för det är lite som en pepparkaka i teform - kryddat med kanel, ingefära, kardemumma, anis och peppar bland annat.

torsdag 26 november 2009

Snällt schampo

Eftersom jag är lite lat och har haft väldigt ont om pengar har jag dragit ut på det så länge jag kunnat och använt upp nästan alla slattar hemma, men idag var tvungen att köpa nytt schampo. Och det känns så skönt. Istället för att ta random balsam som jag inte vet vad de innehåller, kan jag nu använda mitt djurvänliga som jag brukar ha.

Första gången jag köpte Urtekram var förra våren eftersom det ska vara djurvänligt. Blev väldigt glad när jag senare på sommaren upptäckte att de också har en sort som är Fairtrade. Tyvärr hade de inget balsam i Världsbutiken så jag fick gå till en hälsokostbutik för att köpa balsam. Där fick jag se att en liten flaska balsam kostade lika mycket som en stor flaska i Världsbutiken. Och folk gnäller på att Rättvisemärkt är dyrt. Vad gäller schampo kostar det lika mycket eller är till och med billigare. Så jag vill slå ett slag för rättvist schampo! Nu hittade jag en variant på balsam som var någon tia billigare iallafall. Men jag hoppas att det snart kommer ut Rättvisemärkt balsam. Det är härligt att veta att det man tvättar håret med är snällt för djur, människor och för miljön.

Urtekram Brown sugar schampo
95 kronor på Världsbutiken

Urtekram Rose balsam

84 kronor på Life

onsdag 25 november 2009

Glassig tröst i mörka tider

Jag har nyligen för första gången provsmakat Tofuline's päronglass. Att äta den känns som att vara barn på nytt. Som när de fortfarande hade en kiosk vid fotbollsplanen och jag stod där med min päronsplit, helt omedveten om var jag skulle befinna mig idag, eller att det skulle vara en helt annan päronglass jag åt nu.


"Päronsplit":
  • 2 kulor päronglass från Tofuline
  • chokladsås (florsocker, kakao, sojamjölk)

måndag 23 november 2009

Wokad pyttipanna


När man som vuxen bor hemma hos sina hårt arbetande föräldrar är väl det minsta som kan begäras av en att man lagar mat åt dem ibland. Idag tyckte jag att jag ville göra pyttipanna. Det var mycket uppskattat.

Pyttipanna:
  • 4 stora potatisar
  • 2 morotötter
  • 2 gula lökar
  • wokgrönsaker
  • kikärtor
  • sojabönor
  • kryddor: salt & peppar, grilllrydda, vitlök, soja
  1. Skär potatis och morötter i små tärningar och koka dem tills de blivit mjuka (c.a. 10 minuter)
  2. stek morötter och potatis i olivolja tillsammans med kryddorna och sojasåsen
  3. tillsätt wokgrönsaker, kikärtor och sojabönor
  4. häll i löken och låt allt wokas till löken blivit halvmjuk (man kan lägga i den tidigare men jag gillar inte genomstekt lök så jag har helst i den i slutet)
Mamma föreslog att vi kunde äta smörgåsgurka till vilket var förvånansvärt gott. Att mamma hade gjort äppeldricka på de sista äpplena från trädgården var inget minus det heller.

Grapefruit County (haha vad rolig jag är)

Man kan aldrig få för mycket c-vitamin, som jag brukar säga..

Ja, enligt mitt ex så är det faktiskt så att man inte kan få för mycket c-vitamin, för det som kroppen inte använder i stunden lagras och tas upp senare. Jag tror han hade lite koll ändå för han gick någon sådan mat- och hälsolinje i gymnasiet, fast sen blev han utbildad styckare (!).. tror jag. Men men. Han sa också att det finns mer c-vitamin i gul kiwi än det finns i citrusfrukter - ett par dagsdoser i en sådan liten rackare. Jag hade en fin kiwi-och-grapefrukt-bild men jag hittar den inte nu så ni får nöja er med min dålig-humor-bild istället.

Det är väl speciellt viktigt nu när det är mörkt och ruskigt ute att man tänker på att få i sig vitaminer ordentligt. Solljus ger d-vitamin, och man får ju mer energi efter att ha varit ute i friska luften ett tag. Ät mycket frukt och motionera utomhus. Nu ska jag gå och äta ett päron, tjoho!

Korrigering: jag har virrat till det lite nu. Men så som mitt ex sa var nog att man aldrig kan få för mycket c-vitamin för det som kroppen inte behöver gör den sig av med. Alltså kan man inte få överskott på det. Stämmer det? Sorry det är jag som är virrig, inte han som sagt fel.

lördag 21 november 2009

Jordgubbssmoothie


  • Färska jordgubbar (alt. frysta som man tinat upp)
  • En banan
  • Sojayoughurt
  • Socker
Jag ville egentligen inte ha i något socker men det smakade nästan ingenting så det behövs nog att man har i lite socker eller annat sötningsmedel.

fredag 20 november 2009

"Aloo Gobi" (eller egentligen bara vanlig potatisröra)

Idag kände jag för första gången att jag kan tänka på indisk mat utan att må lite illa. Efter att ha varit där i två månader och ätit i princip likadan mat varje dag och mått illa de sista veckorna så har jag inte känt något sug efter indisk mat om man säger så. Men idag blev jag så sugen på Aloo Gobi och jag visste att vi hade potatis hemma. Det som vi kallar indisk mat här i Sverige är kanske inte riktigt indisk mat som man äter i Indien. Men i svenska mått smakade min "aloo gobi" kanske lite indiskt. Förutom att "aloo gobi" betyder potatis och blomkål (eller tvärtom, kommer inte ihåg vilket som är vilket) så kan väl rätten få heta så.

Detta bör ni prova för detta måste vara det godaste jag gjort till bloggen. Fast att jag tycker det kan nog bero på att jag är lite potatisoholic. Jag hade kunnat äta allt själv, men lyckades hålla mig lite så pappa också fick mat.

Min systemkamera verkar bara vilja ta bra matbilder under dagtid. Gissar på att den gått med i facket och de vill att den ska kräva O.B.. eller inte. Men ni får iallafall nöja er med lite tristare bilder då jag äter sent.

This is the masterpiece of today, potatisröra à la Anna:
  • Kokt potatis (skuren i småbitar)
  • Färska tomater
  • Kikärtor
  • Havregrädde
  • Kryddor: salt & peppar, curry, chili, koriander, spiskummin, vitlök, garam masala och kummin
Man kan nog röra ihop allt i valfri ordning men jag valde att ha i potatisen allra sist så den inte skulle kokas sönder. Gillar man mjölig potatis kan man ju ha i den i början om man vill.

tisdag 17 november 2009

Tofugryta

Nej jag äter inte tofu hela tiden, dessa inlägg bara råkade hamna efter varandra. De både rätterna är i och för sig lite lika, men vad gör man inte när man har ett vinnande koncept (recept).

  • Tofu (skuren i tärningar)
  • Majs
  • Hackad spenat
  • Chilisås
  • Havregrädde
  • Kryddor: Salt & peppar, vitlök, curry, oregano, rosmarin, grillkrydda och spiskummin

Som vanligt när jag äter tofu (eller mat överhuvudtaget) brukar jag begrava den under ett berg med gröna ärtor. Oliver är inte heller helt fel. Mums! (och detta var faktiskt nästan godare att äta kallt med lite sallad till, som jag hade med mig som lunchlåda till skolan idag)

Jag vet att det inte ser så aptitligt ut men min systemkamera vill inte alltid, så det fick bli en lite tråkig bild. Det var gott iallafall.

måndag 9 november 2009

Tofufärsgryta

Det där med att slänga mat som gått lite över tiden är för fjantar. Jag hittade en bit tofu i kylen som gått ur för en månad sen och tänkte att det kanske var på tiden att använda den. Eftersom jag hade en gäst var det lite trevligare att stå i köket och dona med mina kastruller. Resultatet blev en tofugryta med couscous till.

Tofugryta.
  • Tofu (örter), mixad i matberedare
  • Broccoli
  • Hackad spenat
  • Champinjoner
  • Krossade tomater
  • Kryddor: lökpulver, rosmarin, spiskummin, oregano, grillkrydda, vitlök, örtsalt och peppar.

Det blev inga bra bilder på maten så ni får nöja er med min matgäst Ida. Och då bör ni vara nöjda också för hon är så mycket snyggare än den maten någonsin kommer bli. Men det var inget fel på smaken iallafall. Ni ser ju hur nöjd Ida ser ut.

lördag 7 november 2009

In the wonderful world of mjukost 2

Nu har jag fortsatt experimentera i min lilla mjukostvärld, och testat de andra två idéerna från sist.

1. Naturell mjukost mixat med oliver. Fast istället för en matberedare använde jag stavmixer vilket inte fungerade så bra. Oliverna fastnade mellan knivarna så de höll sig hela så det blev lite "klumpigt". Det blev inte heller så gott som jag trodde det skulle bli, men det var iallafall helt okej med lite tomater på.

2. Naturell mjukost mixad med gurka och rödlök. Denna har jag gjort förut fast på mjölkbaserad ost. En klassiker. Det var minst lika gott att göra den på Tofulines mjukost. Här är det dock handkraft som gäller för jag tror inte det blir så bra om man mixar detta. Här får ni gott ställa er och hacka (det ska vara finhackat) lök + gurka och blanda ihop det med mjukosten med en vanlig sked. Ja, man kan faktiskt göra saker utan tekniska prylar. Hihi.