torsdag 31 december 2009

Årets vegan 2009


Emma är inte bara engagerad i djurrätt utan är även aktiv i miljöfrågor och frågor gällande mänskliga rättigheter. Mitt miljöengagemang har funnits med mig hela livet men det var Emma som ledde in mig på djurens bana. Eller snarare öppnade upp mina ögon inför något som jag länge känt för men kanske avskärmat mig lite från. Jag har börjat känna för detta igen och på något sätt kommit tillbaka till den punkt där jag var då jag blev vegetarian från första början. Jag har aldrig slutat bry mig men inte heller engagerat mig något speciellt. Det ändrades för ungefär ett år sedan, mycket tack vare Emma.

Jag lärde känna Emma i augusti förra året då vi började i samma klass i en folkhögskolekurs i Skåne. Hon är en varm och öppen tjej med mycket engagemang. Det är också mycket tackvare Emma som jag intresserat mig mer för vegansk matlagning. Efter att ha bjudit klassen på diverse olika sorters bakverk och även bjudit mig på god vegansk mat då jag varit på besök fick hon mig nog att insé att det veganska utbudet innefattar mer än linser och bönor vilket jag mestadels levt på sedan jag blev vegan. Emma är både duktig på att laga mat, baka och att få människor att engagera sig - hon har iallafall påverkat mig.

När vi började i samma klass var Emma vegetarian men gick över till vegan förra nyår. Jag tycker att det nu exakt ett år senare passar bra med en hyllning till henne. En av dem som varit och är en av mina största inspirationskällor.

Tack Emma.

söndag 27 december 2009

Julsmörgåstårta à la 2009

Såhär fin blev den i år! Receptet finns här.

lördag 26 december 2009

Tygkasse med animaliska e-nummerlista


Den här fina tygkasse fick jag av min bror i julklapp. Jag har sett den i minst tre av de vegobloggar jag följer och tänkte att "en sån vill jag också ha!". Eftersom det är en lista med animaliska e-nummer på den är den ju perfekt när man ska handla mat. Den intar min topplista över matshoppingkassar!

TUNAV 45 kan man köpa denna tjusiga tygkasse.

torsdag 24 december 2009

God jul!

 God jul önskar Vegan Shake Crew.

Nu ska vi snart äta upp det sista av årets julsmörgåstårta och kanske en liten sojaburgare med potatis (eftersom det var stor åtgång på tårtan i år får vi späda på med annat).

onsdag 16 december 2009

Smörgåstårta á la julbord 2008

Förra året var min första jul som vegan. Eftersom jag var lite för lat för att leta efter recept gjorde jag en smörgåstårta och det fick vara it liksom. Receptet kommer från början från en kompis till mig men jag har gjort om det lite. Tårtan blev inte jättefin men jag funderar på att göra om den i år och kanske garnera den lite finare för den var väldigt god.

Ingredienser:
  1. Broccoli, gröna ärtor, rå purjolök (mixat)
  2. Naturell mjukost, soltorkade tomater i olja (mixat)
  3. Naturell yoghurt (avrunnen), en skvätt citron, salt & peppar
Premiär för mig att använda Tofuline's mjukost.

tisdag 8 december 2009

Julbestyr

Idag har jag och Anita bakat pepparkakor.. eller det var mest jag som bakade och hon tittade på. När de var klara var hon däremot väldigt intresserad.

Dinosauriepepparkakor, vilken dröm! De till höger kallar jag för: "det fick inte plats någon mer dinosarie och jag orkar inte kavla ut degen en gång till så jag slänger på bitarna som de är".

fredag 4 december 2009

Spenat- och sojafärspaj


Det ser ut som jag har snöat in mig lite på sojafärs. Så går det när man hittar något nytt som man gillar. Idag är det mammas namnsdag så jag har lagat mat till henne och pappa. Det blev en liten paj som jag improviserade ihop. (jag vet att pajen ser lite mörk och tråkig ut men den var god. Namnsdagstanten var nöjd iallafall, så det tar jag som något positivt)

Pajdeg:
  • 4 dl mjöl
  • 125 g mjölkfritt margarin
  • 4 msk vatten
Pajfyllning:
  • Sojafärs
  • Soltorkad tomat
  • Hackad spenat
  • Svarta oliver
  • En färsk tomat
  • 2 No egg (4 tsk no egg-pulver, 2 msk vatten)
  • Oregano, soja, lökpulver, salt & peppar
Gör såhär:
  1. Förkoka och stek sojafärsen tillsammans med salt, peppar och soja
  2. Mixa soltorkade tomater och häll i sojafärsen
  3. Tillsätt kryddor och spenat
  4. Blanda i No egg
  5. Kavla ut pajdegen, lägg i en form och häll sedan i pajfyllningen
  6. Garnera med oliver och tomat
  7. Grädda längst ner i ugnen i 225º i 30 minuter

Sojafärssås

Igår bestämde jag mig för att göra sojafärssås. Jag använde i princip samma ingredienser som till mammas linsröra. Men bytte ut linserna mot sojafärs och kryddade lite annorlunda (soja, grillkrydda, vitlök, kashmiri masala curry paste chili & garlic, salt och peppar). Lite ketchup på och så smakar det (nästan) precis som när jag var barn. Det kanske är för att julen närmar sig som jag känner att jag måste bejaka mitt barnasinne extra mycket..

Detta är mitt favoritmärke när det gäller sojaprodukter. Häromdagen såg jag att de har sojafärs.. det har de säkert haft länge men som vanligt är jag lite seg. Det gjorde mig lycklig iallafall.

onsdag 2 december 2009

Vinter


Idag har Vegan Shake Crew varit ute på en liten fotopromenad i kylan. Ingen snö såklart men frost var det gott om. Vi var bara ute i kanske tjugo minuter eftersom det blev väldigt kallt om tårna för dem som inte klätt på sig så bra skor. Innan var vissa lite nedstämda och trötta men så fort vi kom ut i solen blev det bättre. Sedär vad lite ljus kan göra.

Röda om näsorna och glada i hågen kom vi in i huset igen för att värma oss efter "promenaden". Te skulle passa bra föreslog en medlem i vårt crew. Vi kom fram till att vi ville testa chailatte (en kopp varm sojamjölk + en tepåse) på det här teet. Det var något av det godaste vi druckit. Himmelskt! Vi tackar så mycket för tipset som kom från Ida.

tisdag 1 december 2009

Lussekaka


I söndags var brorsan över på lite adventsfika. Jag var för lat för att baka riktiga lussebullar så det fick bli en liten lussekaka istället. Men brorsan blev nöjd och åt tre bitar, så det gick hem.

Helt enkelt tog jag ett vanligt recept på vegansk sockerkaka (jag använde det från Vego Paradiso av Pia Hall) samt att jag la till saffran och russin. Det blev väldigt gott.

(ni får en liten anekdot á la min familj också: jag ville inte dricka kaffe till kakan men hittade en flaska glögg i köksskåpet. Jag gissade att den kanske stått sedan förra julen men det var bäst före datum i mars 2007. Det är mina föräldrar i ett nötskal. Först luktar man på det och om det inte luktar illa så kan man smaka på det och om det inte smakar illa är det okej. Den principen fungerar faktiskt. Inte var det något fel på den glöggen inte, den smakade som glögg ska smaka. Jag blir lite less på folk som slänger mat i onödan. Varför litar man mer på en liten siffra än sitt eget omdöme? Onödigt att slänga bra, fin mat som man faktiskt kan spara. Ibland är det bra att ha föräldrar som är praktiska faktiskt)