tisdag 18 augusti 2009

Bovetegröt

Idag har jag testat att göra bovetegröt. Har bara en erfarenhet av bovete sedan innan och det var inte en allt för positiv en. 2003 var jag i Litauen och vad jag minns (det kan ju ha ändrats nu) var det inte allt för bra vegetariskt utbud där, och det som fanns var inga höjdare. Bland annat fick vi (vegetarianer) vid flera tillfällen någon slags gröt gjord på bovete till grönsaker och liknande. Den gröten var något av det äckligaste jag smakat. Men eftersom det är längesen nu tänkte jag att det kunde vara värt att testa igen. Tyvärr tyckte jag det var ungefär lika äckligt nu, så pass att jag faktiskt inte åt upp allt utan slängde det mesta i komposten.
MEN, det är väl möjligt att man kan göra bovetegröt på ett mer tilltalande sätt. Kanske blanda i några andra gryn, eller någon frukt. Jag skivade bara över lite banan. Om någon har tips på hur man kan göra bovetegröt på ett "godare" sätt, säg till. Jag har hört att bovete ska vara väldigt nyttigt så jag skulle vilja kunna äta det.


Trots att jag inte tyckte det var någon höjdare ansåg jag att gröten förtjänade en bild (som togs innan jag smakade kan jag tillägga). Någonstans under bananskivorna gömmer sig gröten. Bananen var förövrigt god.

6 kommentarer:

 1. Har också provat bovetegröt men slängde bort det mesta, jag är inte alls kräsen men det där kunde jag bara inte med! Synd, för det sägs ju som sagt vara väldigt nyttigt... :S

  SvaraRadera
 2. jo, jag har läst någonstans att det ska vara väldigt snällt för magen. men det stod på paketet att man kan använda det till biffar och sånt också, så då kanske man kan få i sig det nyttiga från det utan att det smakar äckligt. :)

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag gillar bovetegröt som tusan, lustigt att jag precis åt en skål.

  Ibland blandar jag i havregryn och ersätter vatten med mjölk för att få en lenare konstistens. Jag gillar t.ex. att smaksätta med vaniljsocker, kanel och kardemumma. Också lite bär till.

  Men annars har jag ett recept här som du kan testa: http://veganmage.se/2009/04/08/pattaglyttens-grot-4-bucky-b/

  SvaraRadera
 4. tack för tipset! ska prova det på ditt sätt, och kollade in receptet också.
  än ska jag inte ge upp boveten!

  SvaraRadera
 5. Jag kanske också ska prova Fidos tips. Gröt står på frukostmenyn nästan varje dag härhemma, men just bovetegåtan har jag aldrig lyckats lösa. Det blir så........ äckligt.

  Hittade just din blogg via Vegofamiljen och är nyfiken på att läsa mer. Kul med en nyfunnen veganblogg!

  SvaraRadera
 6. loba: haha, jo den är lurig boveten. men som sagt, jag ska inte ge upp än. ska prova några till sätt innan.

  åh vad kul att höra :) jag är smickrad över att så många visat intresse, och hoppas du ska hitta nån läsning du gillar :) välkommen!

  SvaraRadera